Nieuwsbrief September

1.
Vanaf 1 oktober tijdelijk vrijgestelde schenking van € 100.000
 
U kunt vanaf 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 een belastingvrije schenking doen van € 100.000. De ontvanger moet de schenking dan wel gebruiken voor de aankoop of de verbouwing van een eigen woning. Ook mag de eigenwoningschuld ermee worden afgelost. De ontvanger moet daarbij wel letten op de aflossingsmogelijkheid die zijn bank biedt. Die is meestal beperkt tot 10% van de schuld op straffe van een boete.
U mag de schenking ook doen aan een ander dan uw kind. De schenking verlaagt uw vermogen in box 3 maar vermindert ook uw eigen bijdrage AWBZ, mocht u die betalen. De hoogte van deze bijdrage is sinds 1 januari 2013 mede afhankelijk van uw vermogen in box 3.
 
2.
Toch MRB-vrijstelling voor oldtimers van 40 jaar en ouder
 
Vanaf 1 januari 2014 geldt de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (MRB) alleen nog voor motorrijtuigen van 40 jaar of ouder. Er komt een overgangsregeling voor personen- en bestelauto’s die op benzine rijden en ouder zijn dan 26 jaar maar jonger dan 40 jaar. Voor deze voertuigen geldt onder voorwaarden een kwarttarief in de MRB met een maximum van € 30 per kwartaal. Er komt geen overgangsregeling voor diesel- en LPG-auto’s jonger dan 40 jaar. Op bepaalde LPG-auto’s kan wel de overgangsregeling voor benzineauto’s van toepassing zijn. Dit alternatief voor de eerder voorgenomen algehele afschaffing van MRB-vrijstelling voor oldtimers staat in het Belastingplan 2014.
 
3.
Subsidie voor jonge landbouwers vanaf 1 oktober
 
Bent u landbouwer en jonger dan 40 jaar en heeft u minder dan 3 jaar geleden een bedrijf overgenomen of bent u een bedrijf gestart? Dan kunt u onder voorwaarden subsidie aanvragen voor investeringen in gebouwen, grond, machines en verplaatsbare installaties en voor overige landbouwinvesteringen. De subsidiabele kosten zijn minimaal € 20.000 en maximaal € 80.000. De subsidie bedraagt 25% van deze kosten. U vraagt de subsidie aan met een persoonlijk relatienummer bij het digitale DR-Loket van de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische zaken. Heeft u nog geen relatienummer, dan kunt u dit al voor de openstelling van de subsidie aanvragen bij het DR-Loket.
 
4.
Co-ouders zorg dat u de inkomensafhankelijke combinatiekorting niet misloopt
 
Bent u (aanstaande) co-ouder en heeft u kinderen jonger dan 12 jaar, dan kunt u veel geld besparen als u na de scheiding doorgaans drie dagen per week voor uw kind(eren) zorgt. U heeft dan namelijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting van ten minste € 1.024 tot maximaal € 2.133 (in 2013) per jaar. Een belastingrechter heeft kortgeleden beslist dat ‘doorgaans’ 3 dagen per week niet hetzelfde is als‘gemiddeld’ 3 dagen per week. Een vader die inclusief de verdeling van de zorgtaken tijdens vakanties en feestdagen gemiddeld 3 dagen per week voor zijn kinderen zorgde, kreeg daardoor de combinatiekorting toch niet.