Pensioen voor zzp\\\'er

Pensioen voor zzp’er

De belangrijkste kenmerken van de regeling zijn flexibiliteit en collectiviteit. Zo kunnen deelnemers vrijwillig in- en uitstappen en zelf bepalen hoeveel ze periodiek inleggen. Het betreft een regeling waarbij de ingelegde gelden collectief worden belegd en beheerd. Wat degene die inlegt er per saldo voor terugkrijgt in de vorm van pensioenuitkeringen, is afhankelijk van het beleggingsresultaat minus de uitvoeringskosten. Er kan een levenslang pensioen worden verzekerd of een pensioen van een van te voren bepaalde uitkeringsduur. De uitvoering is in handen van een organisatie die al voor 4,5 miljoen personen het pensioen uitvoert. De kosten zijn laag en er is geen winstopslag.

Fiscale aftrek

Iedereen met een pensioentekort kan een extra inleg fiscaal aftrekken. Dat geldt ook voor deze pensioenvorm. Voor de stortingen voor het pensioen geldt dat deze aftrekbaar zijn tot het bedrag van de ‘jaarruimte’. De omvang hiervan is afhankelijk van uw winst en van eventueel al opgebouwd pensioen. Daarnaast kan men de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken, de reserveringsruimte. Hierbij geldt in 2015 een maximum van € 7.052,- voor mensen tot 55 jaar en 3 maanden. Voor degene die ouder is, bedraagt het maximum €13.927,-.

Het opgebouwde pensioen kan ook gebruikt worden bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Deze opname verlaagt wel het uiteindelijk te ontvangen pensioen. Dit hangt samen met het feit dat het ingelegde geld altijd van uzelf blijft. De opgenomen bedragen worden ook gewoon belast.

Het opgebouwde pensioenvermogen wordt niet meegeteld in de vermogenstoets voor de bijstand en is ook niet opeisbaar bij een faillissement. Daardoor is het ingelegde pensioengeld altijd veilig gesteld. Een en ander wordt halverwege 2015 wettelijk geregeld.

De regeling is opgezet voor een maandelijkse uitkeringsduur van 10, 15 of 20 jaar. Dit bepaalt u vooraf. Bij eerder overlijden gaat het vermogen over naar uw erfgenamen. Een levenslange uitkering is eventueel ook mogelijk, tegen meerkosten. Zelfs een partnerpensioen is mee te verzekeren.

Voor en nadelen

Voor veel zzp’ers zal de regeling een mooie stok achter de deur zijn. U komt er anders zelf niet aan toe. Anderzijds bent u uw gestorte geld wel langdurig kwijt. U kunt er bijvoorbeeld geen andere auto mee kopen als deze onverwacht de geest geeft. Vergeleken met de ‘oudedagsreserve’ dient u het geld immers wel verplicht af te storten. In dat opzicht is het vergelijkbaar met een lijfrente. Ten opzichte van een lijfrentepolis zijn de vrijwilligheid en de lage kosten belangrijke voordelen. Wilt u een proefberekening maken of eerst meer info, vraag uw adviseur.