Nieuwsbrief Februari

1. Jaarrekeningregime gewijzigd

Op 1 november 2015 is de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening in werking getreden. Hierdoor is ook het Bmjr (Besluit modellen jaarrekening) op een aantal punten gewijzigd. Het doel van deze wijziging is administratieve lastenverlichting voor bedrijven. Door de wijziging van de groottecriteria kan het zijn dat uw BV onder een ander jaarrekeningregime gaat vallen. De BV valt in een bedrijfsgrootte als u twee achtereenvolgende boekjaren aan minimaal twee van de drie groottecriteria voldoet. De criteria zijn; netto omzet, totaal activa en aantal werknemers. Van kleine onderneming naar middelgroot zijn daarbij de drempels respectievelijk < 12 mln, 6 mln en 50.

2. Deponeren jaarrekening

Het bestuur (directie) van de BV heeft de plicht om de jaarrekening van de BV op te maken. Dit moet binnen 11 maanden na afloop van het boekjaar door de directie zijn opgemaakt en voor de aandeelhouders ter inzage worden gelegd. Nadat de jaarrekening is opgemaakt, wordt deze, na goedkeuring door de AVA, vastgesteld. Daarna moet de jaarrekening openbaar worden gemaakt door deponering bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit dient binnen twee maanden te gebeuren.

3. Pensioen in eigen beheer

De discussie over de toekomst van het pensioen in eigen beheer voor de directeur-grootaandeelhouder is in volle gang. Nadat staatssecretaris Wiebes eerder zijn voorkeur uitsprak voor het zogenaamde ‘oudedagssparen in eigen beheer’ (OSEB), lijkt afschaffing van pensioenopbouw in de BV inmiddels ook aan de orde. Wordt vervolgd..