Nieuwsbrief Maart

1. DGA - PENSIOEN

Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel dat het onmogelijk maakt om nog door te gaan met het opbouwen van pensioenrechten in de eigen BV. Als directeur-grootaandeelhouder kunt u vervolgens kiezen:
* stopzetten verdere opbouw door het premievrij maken van uw pensioen;
* omzetten van uw pensioen in een oudedagsverplichting;
* fiscaal voordelig afkopen van uw pensioen.
Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk per 1 april 2017 in werking treden. Bouwt u nog pensioen op in uw eigen BV, dan krijgt u tot 1 juli 2017 de tijd om dit aan te passen. Dit is een complex geheel waarbij de hulp van een deskundige (fiscaal of pensioenadviseur) onontkoombaar is. Ook de belangen van een eventuele partner moeten in het oog gehouden worden.

2. SNELWEGCAMERA'S

De Hoge Raad heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de controle door de Belastingdienst op het privégebruik van een auto van de zaak. Bij de controle van een rittenregistratie inzake de bijtelling van een auto van de zaak maakt de Belastingdienst gebruik van gegevens die met vaste camera’s boven de weg worden verzameld. Dit noemt men ook wel ANPR (automatic number plate recognition)-gegevens. De Hoge Raad, 24.02.2017 (HR:2017:286, 287 en 288), heeft nu beslist dat het gebruik van deze ANPR-gegevens niet is toegestaan. Volgens de Hoge Raad handelt de Belastingdienst hiermee in strijd met artikel 8 van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (beschermd privéleven). Het aldus verzamelen en gebruiken van de door de ANPR-camera’s vastgelegde gegevens, past volgens de Hoge Raad bovendien niet binnen de (algemene) wettelijke taak die de Belastingdienst heeft.

3. BTW 2016

Na afloop van het jaar blijkt vaak dat er nog een verschil is met de ingediende btw-aangifte. Het is dan bijbetalen of terugkrijgen. Als u minder dan € 1.000,- moet betalen of terugkrijgt, mag u dit in de volgende btw-aangifte verwerken. Voor hogere bedragen moet u wél een suppletieaangifte doen.
Als u nog btw moet betalen over 2016, hoeft u geen belastingrente te betalen als u uw suppletie vóór 1 april 2017 indient bij de Belastingdienst. Stuurt u uw suppletieaangifte later in, dan betaalt u belastingrente vanaf 1 januari 2017. U moet alleen een boete betalen als het te betalen bedrag van de suppletieaangifte meer bedraagt dan 10% van de op de btw-aangifte reeds betaalde of terugontvangen btw, óf als u op basis van de suppletie meer dan € 20.000,- moet betalen. De boete is dan 5% van het te betalen bedrag van de suppletie, maar maximaal € 5.278,-.