Nieuwsbrief

Ontslag op staande voet

Aan een ontslag op staande voet zijn zware voorwaarden gesteld omdat het vergaande gevolgen heeft. Uw (ex-)werknemer ontvangt per direct geen loon meer en hij heeft vanwege verwijtbaar gedrag geen recht op een WW-uitkering. Grote kans dus dat uw werknemer het ontslag op staande voet bij de kantonrechter aanvecht. De rechters zijn zeer kritisch. De volgende punten zijn belangrijk:

A. Dringende reden; een dringende reden is aanwezig als het voorval dusdanig ernstig is dat van de werkgever niet kan worden verlangd dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren. In de wet (art. 7:678 en 7:679 BW) staan de volgende voorbeelden van dringende redenen: bedreiging, mishandeling, diefstal, misleiding en werkweigering.

B. Bewijs; U moet de misdraging van uw werknemer kunnen bewijzen. Camerabeelden en getuigenverklaringen kunnen als bewijs dienen.

C. Persoonlijke omstandigheden; bij het vaststellen of de gedraging een ontslag op staande voet rechtvaardigt, zijn ook de persoonlijke omstandigheden van belang, zoals de duur van het dienstverband, het functioneren van de werknemer, het huisreglement etc. Zorg dat het personeelsdossier up-to-date is.

Besluit enkel tot ontslag op staande voet als u voldoet aan de voorwaarden. Heeft u bewijsmateriaal van gedragingen, is de werknemer gehoord, zijn de persoonlijke omstandigheden meegewogen en is er onmiddellijk schriftelijk ontslag gegeven (feitelijke omschrijving)? De rechter zal zo’n zware sanctie zwaar wegen.

Kapitaalverzekering eigen woning

Per 1 april 2017 zijn de tijdklemmen van de KEW, de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) vervallen. Voor de KEW geldt onder voorwaarden een vrijstelling voor het rendement uit de uitkering. Tot voor kort gold dat bij een premiebetaling van 15 jaar het rentebestanddeel van een uitkering van maximaal € 36.900,- was vrijgesteld. Bij 20 jaar premiebetaling werd het rentebestanddeel in een uitkering van maximaal € 162.500,- vrijgesteld. Sinds 2013 kunnen er geen nieuwe KEW-polissen meer worden afgesloten.

De voorwaarde dat 15 of 20 jaar premie betaald moet worden, wordt de ‘tijdklem’ genoemd. Deze voorwaarde was in bepaalde situaties al niet van toepassing (bijvoorbeeld bij echtscheiding), sinds 1 april zijn de tijdklemmen in zijn geheel vervallen. Als een van de producten tot uitkering komt voordat de termijn is verstreken, is er geen vrijstelling van toepassing en is het rendement uit de uitkering (uitkering verminderd met de ingelegde bedragen) volledig belast in box 1 (maximaal 52% inkomstenbelasting).
Alleen het rentebestanddeel is vrijgesteld als de uitkering wordt aangewend voor de aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld van de voormalige eigen woning.

Indien een deel van de uitkering bij afkoop van de KEW niet gebruikt wordt voor aflossing van de eigenwoningschuld, dan wordt de rente uit dat deel van de uitkering belast met inkomstenbelasting.

Huwelijkse voorwaarden

Als u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dient u jaarlijks te verrekenen. Als het jaarlijks verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden niet wordt nagekomen, kan dit gevolgen hebben, dit heeft de rechter onlangs beslist.

Het jaarlijks verrekenbeding is bedoeld om de vermogenstoename van de beide echtgenoten gelijk te trekken. Na verrekening kan iedere echtgenoot zijn of haar aandeel gebruiken voor de vermeerdering van het eigen vermogen. Ingeval daarmee goederen worden aangekocht, is er van verrekening van overwaarde dan geen sprake.

Het opnemen in de huwelijkse voorwaarden van een jaarlijkse verrekening van inkomen heeft alleen zin als dat ook wordt nagekomen. Gebeurt dat niet, dan hebben bij echtscheiding beide echtgenoten recht op de helft van de overwaarde, ongeacht op wiens naam het goed (woonhuis, bedrijfspand, BV-aandelen) staat.