Nieuwsbrief September

1.Aflossingsvrije hypotheken

Een aflossingsvrije hypotheek betekent dat u tijdens de looptijd niet hoeft af te lossen, maar natuurlijk wel na afloop ervan, meestal na dertig jaar. Dat kan uit eigen middelen of door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Vanwege de ontbrekende kennis maakt de AFM zich zorgen over de betaalbaarheid van die aflossingsvrije hypotheken.

Bedenk dat zo’n nieuwe hypotheek aan de dan geldende - ongetwijfeld strengere - regels moet voldoen. De huidige regels zijn al strenger geworden. Ze houden o.a. in dat u ook tussentijds moet aflossen en de tophypotheek is verboden. Hou zelf in de gaten wanneer uw hypotheek afloopt, wanneer uw renteaftrek afloopt en waarmee u uw hypotheek gaat aflossen of is herfinanciering mogelijk.

2. Pensioen- of lijfrenteverzekering expireert

Bij de expiratie van een pensioen- of lijfrenteverzekering moet u als gerechtigde binnen een redelijke termijn een periodieke uitkering aankopen. Voor de verschillende oudedagsvoorzieningen gelden er afwijkende regels ten aanzien van de termijn. We zetten ze op een rij.

Voor een expirerende lijfrente bij leven geldt er een redelijke termijn van een jaar volgend op het jaar van expiratie.

Komt de lijfrente tot expiratie door overlijden, dan wordt de termijn verlengd met een jaar.

Voor stamrechten voor de loonbelasting, oftewel: ‘gouden handdrukken’, geldt een redelijke termijn van zes maanden na expiratie.

In het geval dat de termijn wordt overschreden, wordt de lijfrente of het stamrecht geacht te zijn afgekocht. De bank of de verzekeraar houdt maximaal 52% loonbelasting in en u geeft zelf in uw aangifte inkomstenbelasting aan dat het om afkoop ging en draagt 20% revisierente af. In sommige gevallen zal de bank of de verzekeraar zelf de revisierente inhouden hoewel dat niet verplicht is. Als er sprake van afkoop is, hoeft er geen periodieke uitkering meer aangekocht te worden.

3. Belastingplannen 2018

Binnenkort informeren we u meer over de belastingplannen 2018 naar aanleiding van prinsjesdag