Nieuwsbrief Januari

Nieuwsbrief, januari 2013

1.
Laat uw WOZ-beschikking controleren
 
Binnenkort ontvangt u weer de WOZ-beschikking van uw gemeente. De waardepeildatum voor de WOZ ligt één jaar voor het begin van het kalenderjaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld. De WOZ-beschikking die binnenkort bij u op de deurmat valt, betreft de WOZ-waarde per 1 januari 2012. U doet er verstandig aan de nieuwe WOZ-beschikking te (laten) controleren, want uw gemeente heeft wellicht bij de waardebepaling onvoldoende rekening gehouden met de invloed van de economische crisis. Als u het niet eens bent met de vastgestelde waarde, kunt u bij uw gemeente bezwaar (laten) maken tot 6 weken nadat de beschikking is afgegeven.

 

2.
Doe tijdig aangifte schenkbelasting
 
Heeft u in 2012 een schenking gedaan, dan kan het zijn dat u daarvan uiterlijk vóór 1 maart 2013 aangifte moet doen bij de Belastingdienst. U moet in ieder geval een schenkingsaangifte indienen als u aan uw kind meer heeft geschonken dan € 5.030. Dat geldt ook als u daarbij gebruik heeft gemaakt van de eenmalige vrijstelling (tot € 24.144) of de extra verhoogde eenmalige vrijstelling (tot € 50.300). De aangifte kan achterwege blijven als:
  • u in 2012 een schenking aan uw kind deed van niet meer dan € 5.030; of
  • u een schenking deed van niet meer dan € 2.012, ongeacht aan wie; of
  • u een schenking deed aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een sociaal belang beogende instelling (SBBI).

 

3.
Lijfrente-expiratie in december 2012 belast in 2012 of 2013?
 
Heeft u een lijfrentepolis die is gesloten onder het zogenaamde oude regime (pre Brede Herwaardering) en is deze polis eind vorig jaar geëxpireerd? Stel dat u het kapitaal graag in één keer wilt opnemen, moet u dan in 2012 of in 2013 belasting betalen over de uitkering ineens? Bepalend is hierbij het moment waarop de uitkering ‘vorderbaar en inbaar’ is. Er is sprake van heffing in 2012 als de expiratiedatum in 2012 is bereikt én er voldaan is aan alle voorwaarden om de uitkering te mogen ontvangen. Daarnaast moet de verzekeraar de uitkering in het jaar van expiratie kunnen doen. U moet het afkoopverzoek op tijd indienen, inclusief gevraagde bijlagen en u moet de verzekeraar tijd gunnen om het verzoek af te werken.

 

4.
Anticipeer op defiscalisering van de partneralimentatie
 
De defiscalisering van de partneralimentatie komt steeds dichterbij. Het is niet ondenkbaar dat hiervoor een voorstel wordt ingediend. Dit betekent dat de alimentatie voor de betaler niet meer aftrekbaar zal zijn en voor de ontvanger zal dit niet meer belast inkomen in box 1 zijn. U kunt hierop anticiperen door in het echtscheidingsconvenant een voorbehoud op te nemen voor de hoogte van de alimentatie, mocht de defiscalisering een feit worden. In dit kader is het ook van belang dat bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel in behandeling is, dat de duur van de partneralimentatieverplichting beperkt tot 5 jaar. Bent u gescheiden en betaalt u al partneralimentatie, dan kunt u de rechter pas vragen om de partneralimentatie te herzien, als de defiscalisering een feit is.
Let op: Als u partneralimentatie in aftrek brengt op uw inkomen, dan moet u sinds 1 januari jl. ook het burgerservicenummer (BSN) van uw ex-partner vermelden.