Nieuwsbrief Februari

1.
Woningmarktakkoord: nu al wijziging van de eigenwoningregels
 
De eigenwoningregels die op 1 januari jl. in werking zijn getreden, worden al weer gewijzigd. U kunt naast een verplicht annuïtair af te lossen hypotheek een andere lening aangaan ter grootte van maximaal 50% van de waarde van de woning. Deze lening hoeft niet verplicht te worden afgelost, maar de rente is niet aftrekbaar. De lening kan wel een langere looptijd hebben dan 30 jaar, bijvoorbeeld van 35 jaar. Dit is één van de maatregelen die is opgenomen in het woningmarktakkoord dat het kabinet heeft gesloten met D’66, ChristenUnie en SGP.
 
2.
Woningmarktakkoord: BTW-tarief op verbouwing woning wordt 6%
 
De verbouwing of renovatie van uw woning wordt goedkoper. Het BTW-tarief op verbouwingen en onderhoud aan woningen gaat namelijk op 1 maart 2013 gedurende 1 jaar van 21% naar 6%. Dit is één van de maatregelen die is opgenomen in het woningmarktakkoord dat het kabinet heeft gesloten met D’66, ChristenUnie en SGP. Meer inhoudelijke details over deze maatregel zijn nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat het verstandig is om de verbouwing of het onderhoud aan uw woning nog even uit te stellen tot na 1 maart 2013.
 
3.
Anticipeer op defiscalisering van de partneralimentatie
 
De defiscalisering van de partneralimentatie komt steeds dichterbij. Het is niet ondenkbaar dat hiervoor een wetsvoorstel wordt ingediend. Dit betekent enerzijds dat de alimentatie voor de betaler niet meer aftrekbaar zal zijn en anderzijds dat dit voor de ontvanger geen belast inkomen in box 1 meer zal zijn. U kunt hierop anticiperen door in het echtscheidingsconvenant een voorbehoud op te nemen voor de hoogte van de alimentatie, mocht de defiscalisering een feit worden. In dit kader is het ook van belang dat bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel in behandeling is, dat de duur van de partneralimentatieverplichting beperkt tot 5 jaar. Bent u gescheiden en betaalt u al partneralimentatie, dan kunt u de rechter pas vragen om de partneralimentatie te herzien als de defiscalisering een feit is.
Let op: Als u partneralimentatie in aftrek brengt op uw inkomen, dan moet u sinds 1 januari jl. ook het burgerservicenummer (BSN) van uw ex-partner vermelden.
 
4.
Aflossingseis geen belemmering voor aftrek bouwrente
 
Er is aflossingseis verbonden aan de renteaftrek van nieuwe eigenwoningleningen die niet onder de overgangsregeling vallen. Koopt u een nieuwbouwwoning dan betaalt u gedurende de bouw wel bouwrente, maar u lost in die periode niet af. Toch mag u dan de bouwrente in aftrek brengen op uw inkomen. De aflossingseis vormt daarvoor geen belemmering. Dat heeft minister Blok (voor Wonen en Rijksdienst) toegezegd. Het moet steeds bouwrente betreffen die wordt betaald ná het aangaan van de koop/aanneemovereenkomst tot aan het tekenen van de koop- en hypotheekakte. De bouwrente die u betaalt vóór de koop/aanneemovereenkomst was en blijft niet aftrekbaar.