Nieuwsbrief maart

1.
Aftrekposten speerpunt bij aangifte IB 2012
 
U heeft inmiddels de uitnodiging ontvangen om de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2012 te (laten) doen. De Belastingdienst besteedt bij de behandeling van deze aangifte extra aandacht aan de aftrekposten. Er wordt met name gelet op de renteaftrek bij hypotheekverhogingen, de lijfrentepremieaftrek en de aftrek van zorgkosten. De Belastingdienst heeft dit jaar meer gegevens vooraf ingevuld dan vorig jaar. Deze gegevens moeten worden gecontroleerd en waar nodig worden aangevuld of gewijzigd. Laat u uw aangifte 2012 door ons samenstellen? Zorg dan dat u uw gegevens over 2012 zo volledig mogelijk bij ons aanlevert.
 
2.
Oude eigenwoningregels ook bij gedeeltelijk oversluiten eigenwoningschuld
 
Wanneer u een op 31 december 2012 bestaande eigenwoningschuld oversluit, dan zijn de oude eigenwoningregels van vóór 2013 ook van toepassing op de nieuwe lening. Dit geldt ook wanneer u een op 31 december 2012 bestaande eigenwoningschuld slechts gedeeltelijk oversluit. De nieuwe lening valt dan ook onder de oude eigenwoningregels als deze niet hoger is dan de aflossing op de bestaande eigenwoningschuld én als u de lening aangaat uiterlijk in het jaar dat volgt op het jaar waarin de aflossing plaatsvond.
 
3.
Omzetting aflossingsvrije hypotheek en box-3 kapitaalpolis in vrijgesteld box 1-product nog tot 1 april
 
Had u op 31 december 2012 een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of een spaarrekening eigen woning (SEW) dan wel een beleggingsrecht eigen woning (BEW)? Dan geldt daarvoor een vrijstelling in box 1 van de inkomstenbelasting. Had u op 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek, dan kunt deze onder voorwaarden nog tot 1 april 2013 laten omzetten in een hypotheek met een KEW, SEW of BEW met recht op de vrijstelling in box 1. Die mogelijkheid heeft u ook voor de omzetting van een bestaande box-3 kapitaalpolis. Op uw verzoek koppelt de verzekeraar uw polis dan aan uw eigen woning met behulp van een eigenwoningclausule. Als u dit vóór 1 april 2013 heeft gedaan, dan verhuist de polis naar box 1 en kunt u de vrijstelling benutten.
 
4.
Tijdelijk 6%-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van uw woning
 
De details van de tijdelijke BTW-verlaging bij renovatie en herstel van woningen ouder dan 2 jaar zijn bekendgemaakt. Hieruit volgt dat het 6%-tarief vanaf 1 maart (jl. tot 1 maart 2014) alleen geldt voor arbeidskosten en níet voor gebruikte materialen. De maatregel geldt ook voor de aanleg en het onderhoud van een tuin en voor het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten, mits zij ook de renovatie van de woning begeleiden. Beide activiteiten vielen bij de tijdelijke BTW-verlaging in 2010-2011 nog buiten de regeling. Het tijdstip waarop de renovatie of het herstel is afgerond, bepaalt of het 6%-tarief mag worden toegepast.