Nieuwsbrief Mei/Juni

1.
Groene beleggingen tellen mee bij vermogenstoets zorgtoeslag
 
De vrijgestelde groene beleggingen in box 3 tellen mee bij de vermogenstoets (€ 80.000) voor de zorgtoeslag. Hierover bestaat onduidelijkheid, doordat aangifteprogramma’s de vrijstelling niet meetellen en ook doordat medewerkers van de Belastingdienst aangeven dat bijtellen niet nodig is. In de Wet op de zorgtoeslag is echter expliciet bepaald dat bij de vermogenstoets geen rekening wordt gehouden met de vrijstelling voor groene beleggingen. Dit komt ook overeen met de berichtgeving hierover op de site van de Belastingdienst.
 
2.
Toch nog alternatief voor algehele afschaffing MRB-vrijstelling oldtimers
 
Er is toch nog overeenstemming bereikt over een alternatief voor de algehele afschaffing van de MRB-vrijstelling voor oldtimers per 1 januari 2014. De vrijstelling geldt dan voor alle motorrijtuigen van 40 jaar of ouder. Er komt een overgangsregeling voor personen- en bestelauto’s die op benzine rijden en ouder zijn dan 26 jaar maar jonger dan 40 jaar. Voor deze voertuigen geldt onder voorwaarden een kwarttarief in de MRB met een maximum van € 30 per kwartaal. Er komt geen overgangsregeling voor diesel- en LPG-auto’s jonger dan 40 jaar. Op bepaalde LPG-auto’s kan wel de overgangsregeling voor benzineauto’s van toepassing zijn.
 
3.
Bent u al klaar voor het nieuwe Europese betalingssysteem?
 
Op 1 februari 2014 gaat het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA (Single Euro Payments Area) van start. Dan zullen alle bankrekeningnummers geen negen, maar achttien karakters lang zijn. De omzetting naar dit langere Europese banknummer IBAN heeft veel effect op diverse onderdelen binnen uw administratie en software-inrichting. Die zullen hierop moeten worden aangepast en dat kost meer tijd dan u mogelijk denkt. Begin daarom nu al met de omzetting, zodat de overgang naar SEPA volgend jaar soepel verloopt. Uw softwareleverancier kan u vertellen hoe de bestaande software-inrichting SEPA-proof kan worden gemaakt.
 
4.
Tijdelijke verhoging pensioenuitkering voor één maand later AOW
 
De AOW-leeftijd is in 2013 met één maand opgeschoven. Wordt u dit jaar 65 jaar, dan levert u dit één maand minder AOW op. Het is mogelijk om al ingegaan pensioen te gebruiken om dit AOW-gat op te vullen. Hiervoor wordt de pensioenuitkering tijdelijk verhoogd, waardoor het AOW-gat tussen de 65-jarige leeftijd en de latere AOW-ingangsdatum kan worden opgevuld. Die (tijdelijk) hogere uitkering wordt gevolgd door een verlaagd pensioen over de resterende uitkeringsperiode. De pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar) is overigens niet verplicht om hieraan mee te werken.